Et nyt netværk for seniorer har nu set dagens lys i Randers Kommune. Netværket er blevet til i et samarbejde mellem Dansk Folkehjælp og Randers Kommune og har til formål at bekæmpe ensomhed blandt kommunens ældre.
– Netværket kan hjælpe de ældre med at få nogle nye bekendtskaber, så de kan komme ud af deres ensomhed og forhåbentlig få bedre livskvalitet, siger aktivitetsmedarbejder i område Vest i Randers Kommune Inge Schultz-Knudsen, der er kommunens ansvarlige for projektet.
Projektet kommer til at køre i to år, og Dansk Folkehjælp har doneret 96.000 kroner til at afholde tyve netværksarrangementer i den periode.
Aktiviteter er op til deltagere
Alle borgere i Randers Kommune over 65 år og velkomne til at deltage i netværkets arrangementer. Skulle man gå glip af de første par arrangementer, er det ingen hindring for at være med i netværket.
– Man må meget gerne hægte sig på senere, selvom man ikke har været med fra starten, siger Inge Schultz-Knudsen.
Hun fortæller, at de første tre netværksarrangementer allerede er planlagt.
– Og så ser vi lige, hvem der dukker op til de første arrangementer, og hvad de interesserer sig for, inden vi planlægger de næste. Det er meget op til deltagerne, hvad de vil lave, siger Inge Schultz-Knudsen.
Hjælper på helbredet
Selvom netværket er nyt i Randers Kommune, har Dansk Folkehjælp erfaring med lignende projekter i flere andre af landets kommuner. Hver gang har projekterne haft succes, fortæller Rasmus Dam Knudsen, projektkonsulent ved Dansk Folkehjælp.
– Vi har erfaring for, at der kan komme nogle rigtig fine venskaber ud af netværksarrangementerne. Tilbagemeldingerne fra de ældre fortæller os, at netværksmøderne er et højdepunkt og noget der bliver set meget frem til. Det kan vi også se på, at de ældre generelt er meget stabile til at møde op til de forskellige arrangementer, siger Rasmus Dam Knudsen.
Han forklarer, at netværket også kan have en gavnlig effekt på de ældres generelle helbred.
– Det er utroligt hårdt at være ensom, og forskningen viser, at størrelsen på ældres bekendtskabskreds betyder noget for helbred og levealder. Der kan netværket også være en hjælp for de ældre, siger Rasmus Dam Knudsen.
75 procent af deltagerne i de forskellige seniornetværk vurderer, at de har fået bedre helbred efter at være kommet med i netværket, viser evalueringer af andre forløb ifølge tal fra Dansk Folkehjælp.
Initiativ fra randrusianer
Initiativet til at få netværket til Randers Kommune kommer fra Bente Carstens, der er borger i Randers Kommune. Hun hørte ad omveje om netværket, og besluttede sig for at kontakte Randers Kommune for at få seniornetværket til byen.
– Jeg kender til ensomhed fra min egen støtteforening for sindslidende. Ensomhed er et kæmpe problem, og vi skal simpelthen blive bedre til at tage sig af hinanden. Derfor er jeg rigtig glad for, at kommunen er gået ind i det her, siger Bente Carstens.
Første møde i det nye seniornetværk løber af stablen 23. april fra klokken 13 til 15. Mødestedet er Remisen på J.V. Martins Plads 3 i Randers. Det er gratis at deltage.
AF: JEPPE BJERRE TRANS , JEBTS@AMTSAVISEN.DK